Project Planning

VÄra metoder och verktyg för planering & projektstyrning tillÀmpas framgÄngsrikt i vÄra kunders projekt. Det finns inga begrÀnsningar vad gÀller omrÄden och branscher, vi anpassar oss till vÄra kunders verksamhet och behov.

Vi hjÀlper till med tids-, resurs-, ekonomi- och processtyrning i medelstora till stora komplexa projekt som stÀller krav pÄ leveranssÀkerhet vad gÀller tid, kostnad och kvalitet.

Att arbeta med tids-/projektplanering

Ju större projekt, desto lĂ€ngre Ă€r listan med aktiviteter och milstenar i projektets tidsplan. Även smĂ„ projekt kan krĂ€va en omfattande planering och bestĂ„ av flera olika tidsplaner som i sin tur leder till mĂ„nga aktiviteter och milstenar för projektet. Det Ă€r viktigt att ha en tydlig och effektiv tidsplan sĂ„ att dina projektmedlemmar vet vad som förvĂ€ntas av dem – vilka aktiviteter ska utföras nĂ€r? Vilka viktiga milstenar/leveranser har vi i projektet och nĂ€r intrĂ€ffar de? Vilka viktiga grĂ€nssnitt finns det i projektet?

En vÀl genomarbetad och etablerad tidsplan dÀr alla i projektet kÀnner ett Àgarskap för sina aktiviteter och leveranser bidrar till ett proaktivt agerande och Àr en framgÄngsfaktor för ett lyckat projekt!

PÄ Reqiro vet vi att mÄnga organisationer saknar erfarna tidsplanerare i sina projekt. Du kanske funderar pÄ att anlita en utpekad resurs för tidsplanering i ditt projekt. Som en hjÀlp kommer vi hÀr att presentera och förklara varför och nÀr det Àr viktigt att ha den hÀr rollen i ditt projekt samt vad det finns för olika utmaningar med tidsplanering i projekt.

En vÀl genomarbetad och etablerad tidsplan dÀr alla i projektet kÀnner ett Àgarskap för sina aktiviteter och leveranser bidrar till ett proaktivt agerande och Àr en framgÄngsfaktor för ett lyckat projekt!

Utmaningar med tidsplanering i projekt

Det finns sÄ klart en del utmaningar med tidsplanering i projekt och de kan se olika ut beroende pÄ vilken roll du har i projektet. I rollen som tidsplanerare arbetar du dagligen med projektets tidplan utifrÄn olika aspekter och du kan ses som projektledarens högra hand. Du arbetar med att bygga upp och designa tidsplanen tillsammans med projektledaren och projektteamet utifrÄn en WBS dÀr du ocksÄ ofta Àr med och bidrar. Du arbetar med att ta fram och ansvara för processen kring tidsplanen samt dokumenterar och rapporterar framdriften i projektet. Du arbetar ocksÄ med att ta fram beslutsunderlag och förslag till förbÀttringar vilket kan bidra till ett proaktivt agerande.

Vanligtvis Àr de projekt du arbetar i som tidsplanerare vÀldigt komplexa vilket i sig Àr en utmaning dÄ det kan innebÀra att flera leverantörer och kontrakt inblandade vilket bidrar till mÄnga grÀnssnitt och intressenter som behöver samordnas. Det kan ocksÄ vara ett projekt med multipla leveranser och flera ingÄende delprojekt som ocksÄ krÀver samordning. För att lösa samordningen i ett sÄdant projekt kan en gemensam databas anvÀndas i lÀmpligt planeringsverktyg som kan hantera den typen av planering. DÄ kan bestÀllare och respektive leverantör eller entreprenör arbeta med sin tidsplan pÄ samma yta. Detta möjliggör hantering av de grÀnssnitt som finns genom kopplingar mellan de olika tidsplanerna och/eller till en samordnad övergripande tidsplan för projektet vilket tydliggör konsekvenser pÄ projektets leveranser vid eventuella förseningar i nÄgon del av projektet. Ett annat alternativ för att lösa den hÀr typen av samordning Àr att underliggande tidsplaner frÄn leverantörer/entreprenörer importeras till projektets samordnande övergripande tidplan.

En utmaning som ocksÄ kommer med rollen som tidsplanerare Àr att koordinera projektteamets alla aktiviteter. Detta löser vi oftast genom att hÄlla gemensamma avstÀmningsmöten och mitigeringsmöten dÀr vi tillsammans med ansvariga i projektteamet följer upp och gÄr igenom projektets tidplan, dels med avseende pÄ konsekvenser av eventuella förseningar. Det Àr ocksÄ viktigt att se till att projektets tidsplan Àr transparent, kÀnd och tillgÀnglig för samtliga projektmedlemmar.

Betydelsen av en effektiv och förankrad tidsplan

Att ha en effektiv, vÀl genomarbetad och förankrad tidsplan för ditt projekt Àr en av förutsÀttningarna för att det ska bli lyckat och kan leverera i rÀtt tid!

En tidsplan som Àr framtagen med grund i projektets WBS utifrÄn vilken man har identifierat och tidsatt aktiviteter samt identifierat beroenden och grÀnssnitt tillsammans med de som ska arbeta i projektet Àr en bra början. Det ger dig en tidsplan som visar det arbete som ska utföras, nÀr det ska utföras samt vilka beroenden du har till andra (interna och externa) för att kunna utföra dina aktiviteter. Att involvera projektmedlemmarna bidrar till en kÀnsla av Àgandeskap för innehÄllet i tidsplanen och ett större engagemang för arbetet. Med det kommer en ökad produktivitet samt att det blir tydligt för alla vad som krÀvs för att nÄ projektets överenskomna leveranser och andra viktiga milstenar.

Genom att sedan arbeta med regelbunden uppföljning av tidsplanen kan du styra projektet med ett proaktivt agerande och fatta beslut om ÄtgÀrder för att komma tillrÀtta med eventuella förseningar innan det Àr för sent. Du fÄr ocksÄ en tydlig bild av vilka aktiviteter som, vid en eventuell försening, kan fÄ en pÄverkan pÄ projektets leveranser och/eller kontraktuella milstenar vilket bidrar till minskad osÀkerhet.

Med en dedikerad expertresurs som arbetar med tidsplaneringen i ditt projekt kan du fÄ den stöttning som behövs för att fÄ en fungerande och förankrad tidsplan.

En tidplan av hög kvalitet

En tidplan av hög kvalitet Àr utformad för att vara realistisk och samtidigt ambitiös. Genom att tydligt definiera arbetsuppgifter, beroenden och resurser kan projektteamet följa en strukturerad vÀg mot att uppfylla deadlines i projektet. Det hjÀlper till att undvika förseningar och skapar en kÀnsla av ansvar och prioritering.

Utöver detta sÄ Àr den ett kraftfullt kommunikationsverktyg gentemot kunder. Den ger kunden insikt i projektets övergripande tidslinje, faser samt viktiga milstolpar. Genom att vara transparent och tillförlitlig i tidplanen skapas förtroende och kunderna kan bÀttre förstÄ och engagera sig i projektets utveckling.

En högkvalitativ tidplan underlÀttar insamlingen av relevant information/data för en korrekt rapportering av projektets framdrift. Du kan ocksÄ underlÀtta hanteringen av intjÀnat vÀrde för projektekonomin med en vÀlstrukturerad tidsplan. Genom att koppla aktiviteter till resurser och budgetmÄl kan projektledare och intressenter följa samt bedöma projektets ekonomiska prestanda över tid. Detta Àr sÀrskilt viktigt för att identifiera förbÀttringsomrÄden och för att optimera projektets ekonomiska resultat.

I vissa branscher och projekttyper kan en högkvalitativ tidplan vara en nödvÀndighet för att uppfylla kontraktskrav. Genom att tydligt faststÀlla tidslinjer och leveranser skapar tidplanen en juridisk grund för projektets utförande och rapportering.

Outsourcing: Ett strategiskt steg

NĂ€r Ă€r det lĂ€mpligt att ta in en konsult för att hjĂ€lpa till med planeringen i ditt projekt? Det finns flera strategiska skĂ€l bakom att anlita erfarna experter inom olika kompetensomrĂ„den och planering Ă€r ett av dem. Genom att ”outsourca” rollen tids-/projektplanering kan du optimera projektledningen och effektivisera projektarbetet samt framdriften i projektet. Utforska fördelarna med att delegera tidsplaneringsansvaret och lĂ€s mer om fem vanliga situationer i vilka vĂ„ra kunder vĂ€ljer att ta in en tids-/projektplaneringskonsult.

Du har just vunnit ett nytt stort projekt dÀr du snabbt behöver fylla pÄ ditt projektteam med resurser för att visa för kunden att de har gjort rÀtt val. Ofta Àr tillgÀngliga resurser begrÀnsade och uppbokade pÄ andra projekt eller uppdrag. Att dÄ ta in professionella konsulter för att utföra vissa roller Àr ett effektivt sÀtt att komma igÄng och bygga upp projektteamet. Genom att i detta skede ta in en erfaren konsult inom tids-/projektplanering kan du fÄ hjÀlp med att bygga projektets tidsplan samt skapa processer och rutiner för tidsplaneringen i projektet.
Du behöver hjÀlp med tids-/projektplanering pÄ deltid eller under en kortare intensiv period av projektet. Vissa projekt krÀver inte ett heltidsengagemang frÄn en tids-/projektplanerare, dÄ kan det vara lÀmpligt att ta in en konsult för att lösa uppgiften istÀllet för att anstÀlla en person.
Du har inte möjlighet att anstĂ€lla en person pĂ„ heltid just nu dĂ„ företaget har anstĂ€llningsstopp. För att lösa en tillfĂ€llig ”arbetstopp” trots detta kan projektets resursbudget anvĂ€ndas till att bemanna tids-/projektplaneringen med en erfaren konsult inom omrĂ„det för att lösa uppgiften.
Du har inte tid att gÄ igenom en rekryteringsprocess just nu, dÄ kommer möjligheten att ta in en konsult verkligen till sin rÀtt. En rekryteringsprocess Àr ofta lÄng och tidskrÀvande och om det sedan visar sig att personen inte passar för rollen sÄ fÄr du börja om pÄ nytt. Genom att anlita ett företag som tillhandahÄller erfarna konsulter inom det specifika omrÄdet Àr jobbet med att kvalificera personen redan gjort och du behöver inte Àgna lika mycket tid innan du kan ta in personen för en roll i ditt projekt. Du har experter till hands nÀr du behöver dem, och bara nÀr du behöver dem.
Det saknas kompetens i Primavera P6 i ditt projektteam. MĂ„nga kontrakt har krav pĂ„ att projektets tidsplan ska hanteras i planeringsverktyget Primavera P6. Är det sĂ„ att de tids-/projektplanerare som finns i organisationen inte har kunskap i verktyget? DĂ„ kan du vĂ€lja att utbilda personerna i verktyget genom att de fĂ„r gĂ„ en Primavera- kurs, men det Ă€r bara lĂ„ngsiktigt vĂ€rdefullt ifall du förvĂ€ntar dig att vinna fler affĂ€rer som har samma krav pĂ„ planeringsverktyg. IstĂ€llet kan du anlita ett tids-/projektplaneringsproffs som kan bidra med bĂ„de kunskap i verktyget och kan tillhandahĂ„lla sjĂ€lva programvaran för anvĂ€ndning i projektet.

Är du redo att börja jobba med erfarna och professionella tids-/projektplanerare? DĂ„ Ă€r vi redo att arbeta med dig och ditt projekt. VĂ„rt team av planerare har gedigen erfarenhet av att arbeta i projekt inom flertalet branscher och varierande storlek samt har djupgĂ„ende kunskap i bĂ„de Primavera P6 och MS Project. NĂ€r du vĂ€ljer att ta in en konsult för att hjĂ€lpa till med tidsplaneringen i ditt projekt kan du kĂ€nna dig trygg med att:

Ditt team kan fokusera pÄ arbetsuppgiften och leverera till kunden
Rapportering och tidsplaneringen Àr transparent och relevant
Att den data/information som kommer ut som ett resultat frÄn tidsplanen Àr korrekt och pÄlitlig
Tids-/projektplaneringskonsulten hanterar mjukvaran med professionalism

LĂ€s mer