Vår grundare i stort reportage

Maj 2020

Entreprenören som kan köra ett kärnkraftverk

Stefan Danielsson är en framgångsrik entreprenör med eget företag inom projektledning. Yrkeskarriären inleddes på ett helt annat sätt: med drift av ett kärnkraftverk.

Planning & Logistics grundare Stefan Danielsson, eget företag inom projektledning.

"Behöver ni någon som kan köra ett kärnkraftverk så ring bara!" Det säger entreprenören Stefan Danielsson när han vill skryta lite. För det var på Oskarshamn 1 han inledde sin yrkesverksamma bana.

Stefan Danielsson föddes i Mönsterås 1961 men flyttade till Oskarshamn efter att hans pappa gått bort några dagar före hans sexårsdag. Det var en dåtida pandemi som låg bakom den familjetragedin.

Efter studier i Kalmar började Stefan Danielsson på kärnkraftverket i Oskarshamn där han arbetade på driftenheten.

– Jag vidareutbildade mig till drifttekniker på Oskarshamn 1, som är det första kommersiella kärnkraftverket i Sverige. Samtidigt började jag intressera mig för hur man driver projekt på bästa sätt och vilka element som är viktiga vid projektstyrning, berättar han och fortsätter:

– Jag läste om många projekt, både inom och utanför vår verksamhet på kärnkraftverket, som varken höll tidplan eller budget, och frågan var även om det höll den kvalitet som man kommit överens om.

Vem är det som styr egentligen?

Det där var ett intressant fenomen tyckte Stefan Danielsson, så efter några år på ”driften” började han istället arbeta med projektstyrning och resursplanering på kärnkraftverket.

– Det fanns många aspekter att ifrågasätta som exempelvis varför det oftast är den som är högst i hierarkin inom ett projekt som bestämmer tidplanen och inte den som är mest involverad jobbmässigt?

Stefan Danielsson blev sedan ekonomi och planeringsansvarig för den omfattande renovering av Oskarshamn 1 som pågick mellan 1993 och 1995, kallat Projekt Fenix.

– Efter det fick jag ett jobberbjudande och blev vd för Westsoft, ett företag med verksamhet i Sverige och Finland som levererade tjänster och programvaror för projektstyrning. När Westsoft blev uppköpt startade jag mitt eget företag Planning & Logistic.

Stefan Danielsson ville ta all sin kunskap och sina idéer kring hur man kan använda databasverktyg för projektstyrning och därmed skapa bättre kontroll. Resultatet blev ett konsultföretag inom projektledning och projektstyrning som snabbt fick många stora företag som kunder, som exempelvis ABB, Westinghouse och Bombardier.